• Îmi trebuie programare pentru realizarea unei radiografii?
Nu. Puteți veni oricând în programul de lucru.
• Rezultatele se dau a doua zi?
Nu. Rezultatele se dau în aceeași zi sub forma de film sau link. Durează aproximativ 30-45 de minute pentru tomografii și 15-20 de minute pentru radiografiile panoramice sau teleradiografii.
• Pot sa fac radiografii dacă sunt însărcinată sau alăptez?
Nu este recomandat. Totuși, doar în cazuri de maximă necesitate, se poate. Necesitatea unei radiografii la femeile însărcinate este stabilita de către medic!
Radiografiile dentare digitale și tomografiile dentare nu afectează embrionul sau nașterea. Radiațiile emise de aparatura pe care o deținem sunt extrem de mici, focalizate spre dinți, iar reflexia lor înspre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) este anulată prin protecția cu un sort special conceput din plumb. Având în vedere toate aceste elemente recomandăm ca în perioada primului și a ultimului trimestru de sarcină să se evite efectuarea radiografiilor, sau să se limiteze doar la strictul necesar.
• Cum ma pregătesc pentru radiografie sau CT?
Nu este nevoie de nici un fel de pregătire specială. Personalul calificat vă va da toate indicațiile necesare înainte de momentul realizării radiografiei/CT-ului (vi se va cere sa scoateți protezele mobile, bijuteriile de pe cap și gât, astfel încât să nu apară interferente cu țesuturile de examinat).
• Cum decurge realizarea unei radiografii / CT?
Personalul nostru vă va da toate indicațiile necesare. În momentul în care vă aflați în camera de examinare, tot ce trebuie sa faceți este sa vă așezați conform indicațiilor. Poziția este confortabila. În jurul capului se va roti un braț al aparatului. Nu veți simți absolut nimic. Veți fi avertizat să închideți ochii în timpul expunerii. Durează câteva secunde. Nu se face nici un fel de manopera invaziva (injecții, etc.).
• De ce pleacă radiologul din camera în timpul expunerii?
O cantitate foarte mica de radiații (inofensivă pentru pacient, care stă doar câteva secunde în incinta) adunându-se de-a lungul timpului poate avea efecte nocive pentru operator dacă acesta ar sta la toate radiografiile/ct-urile efectuate. De aceea el se retrage în spatele unei uși și a unor pereți de plumb (radiațiile nu trec prin plumb).
• Cat este iradierea de la o radiografie / CT?
Cantitatea de radiație primită de un organism este măsurată în unități “rem” sau “sievert”. În mod uzual corpul nostru este expus zilnic la radiații din diferite surse naturale (radiații atmosferice, cosmice, interne și terestre) sau artificiale (cuptoare cu microunde, televizor, monitor, telefoane celulare etc.). Mai jos este o reprezentare grafică în care puteți vizualiza, comparativ, diferitele tipuri de surse de radiație și dozele recepționate uzual de organismul uman (u.m. sievert):